Vitamin E. Proč je pro vás nejlepší

autor: | 15. 08. 2021

Vitamín E je občas trochu opomíjen. Zvlášť v porovnání s ostatními vitamíny. Přesto je důležité na něj nezapomenout úplně. Má v sobě překvapivě mnoho prospěšných látek, které naše tělo potřebuje. Dnes si představíme jeho účinky a to, ve kterých potravinách ho najdete.

 

Účinky

Vitamín E je jedním z nejdůležitějších antioxidantů. Tedy látkou, která chrání buňky před poškozením od volných kyslíkových radikálů. Ty poškozují především sloučeniny tvořící stavební kameny buněk nebo pracující jako enzymy. Vitamín E je tedy klíčový v boji proti oxidačnímu stresu, který často stojí za nemocemi jako je Parkinsonova choroba, infarkt myokardu, chronický únavový syndrom nebo vitiligo.

 

 

Které potraviny ho obsahují?

Vitamín E se vyskytuje především v nejrůznějších druzích ořechů (mandle, arašídy apod.), v rostlinných olejích (kokosový, olivový, slunečnicový, konopný,…) a semenech (slunečnicových a sezamových). Dále ho také najdete v sóje a máku. Dobré je také vědět, že vitamín E je rozpustný v tucích.

 

Když je ho málo nebo naopak moc

Nedostatek vitamínu E se projeví především zkrácením doby, po kterou přežijí červené krvinky, a také poruchou funkce varlat nebo vaječníků. Dlouhodobý nedostatek může tedy vést až k neplodnosti. Objevit se mimo zmiňované mohou také poruchy nervů a svalů, snížení obranyschopnosti a poruchy chůze. Nedostatek vitamínu E nemusí být nutně způsobem nízkou konzumací, ale často je to díky poruše vstřebávání tuků nebo onemocnění jater. 

Naopak pokud zkonzumujete příliš mnoho vitamínu E (více než 3 gramy) pravděpodobně se dostaví nevolnost, průjem, nervová slabost nebo únava. Celkově je tento vitamín méně toxický, vážnější následky má až dlouhodobé nadužívání. To se projeví snížením srážlivosti krve nebo horším vstřebáváním vitamínu K.