Migrénami pravidelně trpí miliony lidí po celé republice. Nejčastěji je způsobuje stres, ale existují i další spouštěče. Dokonce také z řad jídla a pití. V dnešním článku si představíme, které potraviny stojí za těmito silnými bolestmi hlavy.
Co je vlastně migréna
Migréna je jedním z nejrozšířenějších typů bolesti hlavy. Projevuje se silnou, pulzující a jednostrannou bolestí, kterou doprovází nevolnost (někdy až s pocity na zvracení). Během migrény jsou lidé citliví na světlo, zvuky i vůně a těžko zvládají jakoukoliv námahu. Jedním z projevů může být problém s mluvením a nemožnost se soustředit. Doba trvání této specifické bolesti hlavy je od 4 až do 72 hodin. Je-li záchvat výrazně delší, může dojít k vývoji mozkové mrtvice.
Které potraviny ji spouští
Potravinových spouštěčů migrén je plno. Od takových, od kterých byste to očekávali, jako je alkohol, po takové, které jsou možná překvapením, jako jsou banány nebo vysokoprocentní čokoláda. Nedá se proto generalizovat. Každý člověk je jiný a každému migrénu spouští jiné jídlo. Nejdůležitější je, pokud na migrény trpíte, si sami vypozorovat, co vám ji spouští. Ukážeme si nejčastější problémové potraviny, abyste věděli, kde v pozorování začít.
Nejčastějším spouštěčem je alkohol. Vyvolat migrénu může jakýkoliv druh – tvrdý alkohol, pivo i víno (červené častěji než bílé). Za bolestí stojí etylalkohol a také nástup dehydratace, který alkohol způsobuje. Problémový může být také hrášek nebo čokoláda. Obojí totiž obsahuje fenyletylamin. Pozor i na citrusy, které obsahují fenolické aminy nebo na asijské jídlo, uzeniny a polévky v sáčky. Ve všech třech se vyskytuje glutaman sodný.
Častým spouštěčem je tyramin (amin aminokyseliny tyrosin). Když vás trápí migrény, dejte si pozor na každou potravinu, která ho obsahuje. Což bude problém, nachází se totiž téměř všude. Jediným řešením je proto volit ty potraviny, kde je ho nejméně. Nejvíce tyraminu je v živočišných produktech – v uzrálých sýrech, v sojových bobech, ve všech druzích masa, v mořských plodech a ve vejcích.